Siirry pääsisältöön

Arkkiveisu huulihalkioleikkauksesta

Tuomas Ragvaldinpoika (6. 12. 1724 Tyrvää – 14. 3.1804 Loimaa) oli virsirunoilija ja arkkiveisujen tekijä. Hän oli aikansa merkittävin talonpoikais- ja arkkivirsirunoilija sepittäen niin henkilö-, hää- ja hautajaisrunoja kuin kruunajais- ja hyvän matkan toivotusrunoja kuninkaallisille.

Tyrvään Laukulasta kotoisin olleen Tuomas Ragvaldinpojan vanhemmat olivat Lipun talon omistaja kuudennusmies Ragvald Hansinpoika ja Margareta Erkintytär. Tuomas Ragvaldinpoika kärsi synnynnäisestä huuli- ja kitalakihalkiosta, mikä vamma ei ollut mitenkään harmiton, sillä se teki hänen puheestaan honottavaa ja vaikeasti ymmärrettävää sekä myös vaikutti hänen ulkonäköönsä. Kaiken lisäksi kuumesairaus rampautti hänet nuorena eikä Tuomas kyennyt ruumiilliseen työhön.

Vuonna 1763 Tuomas Ragvaldinpoika lähti Turkuun, jossa hänen huulihalkionsa leikattiin. Leikkaus vaati potilaalta paljon, mutta se onnistui. Tuomas laati tästä operaatiosta 50-säkeistöisen arkkiveisun Sen Wielä wirhellisen Ilo-Weisu, joka oli ensimmäinen Suomessa julkaistu ei-hengellinen arkkiveisu. Tuomas Ragvaldinpoika vakiinnutti myös suomen kieleen sanan ’arkkiveisu´. Arkkiveisut olivat painettuja lehtisiä, joita julkaistiin Suomessa 1600-luvun alusta 1930-luvulle asti.
Itse toimenpiteestä Tuomas Ragvaldinpoika kertoo seuraavasti. Ilman puudutusta leikkaus oli ilmeisen tuskallinen, mutta Tuomas kesti sen miettiessään samalla Jeesuksen kärsimyshistoriaa.

Sen Wielä wirhellisen Ilo-Weisun etusivu. (http://s1.doria.fi/helmi/bk/rv/fem2001007/slides/1.html)

Tuon ajan tiedoin, taidoin ja välinein toteutettuna se oli kivulias ja riskialtis operaatio:

Huhticuusa päiwäisell Cuudell toista kymmenell
tuli luonnon läkäri Parandaman wirheni.
Pani edes istuimen, Johon istuin mielellän;
Tarttui sormill caswoini, Wijlsi weitzel huuleni.

Vaivat jatkuivat pitkään ja leivän palaakaan ei Tuomas voinut leikkauksen jälkeen nauttia. Tohtori otti viimein ”neulat” pois, jotka olivat ehtineet ruostua ja lihaan tarttua.

Olin sijnä fangina Sitehisä orjana,
Etten Leiwän palaacaan Cahteen wijckoon nautit saan.
Jolla ajall Läkäri Usiasti catzeli
Cuinga huulen parat’ wois; Wijmein neulat otti pois;
Ensimmäisen Tijstaina, Toisen Keskiwijckona,
Colmannen sitt’ Perjantain, Jotca cowin tuta sain;
Ett’ he olit ruostunet, Lihaan kijnniottanet,
Josta muuttui muotoni, Waljux tuli caswoni.

Tuomas oli kiitollinen sekä lääkärilleen että Jumalalle. Todistuksena jokseenkin onnistuneesta leikkauksesta oli se, että Tuomas Ragvaldinpoika meni naimisiin vuonna 1765. Tuomas Ragvaldinpoika kuoli 1804. Häneltä on säilynyt yli 140 veisua.


Lähteet:
https://web.archive.org/web/20071019064159/http://vammala.info/?m=200703
http://s1.doria.fi/helmi/bk/rv/fem2001007/slides/1.html
Pekka Raittila on kirjoittanut arkkiveisujen tekijästä Tuomas Ragvaldinpojasta 1949.





Kommentit

  1. Tämäpä mielenkiintoinen ajankuva. En olisi tullut ajatelleeksikaan, että noinkin aikaisin on voitu tehdä tuollainen operaatio. Tuomaasta voisi olla kiinnostavaa lukea enemmänkin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista vaikkakin näin postuumisti! Nämä ovat mielenkiintoisia paloja yksittäisten ihmisten arkihistoriasta. Kyllä Tuomaksesta voisi vaikka elämäkerran saada. Lähteitä löytyy.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Heinrich Himmlerin vierailu Luopioisissa kesällä 1942

Juutalaisten joukkotuhosuunnitelmien toimeenpanosta vastannut natsijohtaja Heinrich Himmler vieraili Suomessa kaikessa hiljaisuudessa kesällä 1942. Asevelimaan toiseksi korkein johtaja viipyi maassa poikkeuksellisesti yli viikon, tapasi kaikki tärkeimmät suomalaispäättäjät ja teki tuttavuutta muihinkin suomalaisiin. Sydän-Hämeen hiekkateillä käytiin myös legendaariset takapenkkikeskustelut koskien Suomessa oleskelevia juutalaispakolaisia. Himmler saapuu Suomeen keskiviikkona 29. heinäkuuta 1942 suoraan Tallinnasta Junkers 52 -mallisella lentokoneella.  Tiistai 4. elokuuta muodostuu Himmlerin Suomen-loman merkittävimmäksi päiväksi. Se tiedetään, että kello 10 aamulla pääministeri Jukka Rangellin auto kaartaa Tyrvännön Petäyksen huvilan pihaan, jossa Himmler oli seurueineen lomaillut. Kahden auton seurue ottaa suunnakseen Kangasalan Vehoniemen harjun. Sen puisesta näkötornista avautuvia järvinäköaloja Himmler kehuu suurenmoisiksi. Automatka pitkin mutkaisia ja pöllyä...

Kaikille Pöperö-Maijoille ja Pöhkö-Jukille

Vaahteramäen Eemeli-kirjoissa köyhien elämä oli karua ja yhteiskunnalliset erot maalaisyhteisössä silmin havaittavissa. Kun Kissankulmassa järjestettiin kinkereitä notkuvien pöytien ääressä, järsivät vaivaistalon vanhukset leivänpaloja.  Astrid Lindgren kuvaa 1800-luvun loppupuolen maaseudun vähäosaisia ja tarinoissa on selvä yhteiskunnallinen viesti. Astrid Lindgren sai idean Eemeli-kirjoihinsa isänsä lapsuudenmuistoista Smoolannissa. Suomessa ensimmäiset vaivaistalot perustettiin 1880-luvulla ja Ruotsissa niitä oli jo aiemmin. Vaivaistaloihin koottiin pitäjän huonokuntoisimmat ja työhön kykenemättömät, eli vanhukset, sairaat ja vammaiset. Tällainen oli myös Kissankulman ja vaivaistalon väliä kulkenut Pöperö-Maija, jonka kautta kuulumiset Eemelin tempauksista kiirivät vaivaistaloon. Kirjan lukeneet tai televisiosta sarjaa seuranneet muistavat vaivaistalon asukkien ikimuistoisen joulujuhlan, kun Eemelin vanhemmat olivat lähteneet joulupäivänä kyläilemään ja lapset olivat j...

Kangasalan terveyslähde

Syntymäpitäjäni Kangasala oli suosittu matkailukohde jo 1700-luvulla. Kuohunharjun kupeessa Kuohunlahden rannalla sijaitsevan Kuohunlähteen vedellä uskottiin olevan parantavia vaikutuksia. Kylpylämatkailun kultakausi Kangasalla kesti noin sata vuotta, 1700-luvun puolesta välistä 1840-luvulle. Lähde oli tunnettu kautta maan ja perimätiedon mukaan Kangasalan kaivolle tuli matkailijoita Ruotsista, Saksasta ja jopa Italiasta asti. Kirkkojärvi ja sen pieni lahti, Kuohunlahti, sijaitsevat aivan Kangasalan kirkonkylän tuntumassa. Kuohun-harjun nimen otaksutaan tulleen harjun rinteessä sijainneesta lähteestä. Lähteen vesi pulppusi, se suorastaan ikään kuin kuohui, harjun rinteestä. Kangasalan terveyslähteestä on käytetty useita muitakin nimityksiä: Elämänlähde, Prunni ja lopulta muun käytön loputtua sitä nimitettiin Pyykkilähteeksi. Lähteen sijainnista on säilynyt ainakin kaksi karttaa. Toinen on vuodelta 1796 ja toinen 1800-luvun alkupuolelta. Kylpyläkulttuuri oli suosittua 1700-ja 1800...