Siirry pääsisältöön

Heinrich Himmlerin vierailu Luopioisissa kesällä 1942


Juutalaisten joukkotuhosuunnitelmien toimeenpanosta vastannut natsijohtaja Heinrich Himmler vieraili Suomessa kaikessa hiljaisuudessa kesällä 1942.

Asevelimaan toiseksi korkein johtaja viipyi maassa poikkeuksellisesti yli viikon, tapasi kaikki tärkeimmät suomalaispäättäjät ja teki tuttavuutta muihinkin suomalaisiin.
Sydän-Hämeen hiekkateillä käytiin myös legendaariset takapenkkikeskustelut koskien Suomessa oleskelevia juutalaispakolaisia.

Himmler saapuu Suomeen keskiviikkona 29. heinäkuuta 1942 suoraan Tallinnasta Junkers 52 -mallisella lentokoneella. 

Tiistai 4. elokuuta muodostuu Himmlerin Suomen-loman merkittävimmäksi päiväksi. Se tiedetään, että kello 10 aamulla pääministeri Jukka Rangellin auto kaartaa Tyrvännön Petäyksen huvilan pihaan, jossa Himmler oli seurueineen lomaillut. Kahden auton seurue ottaa suunnakseen Kangasalan Vehoniemen harjun. Sen puisesta näkötornista avautuvia järvinäköaloja Himmler kehuu suurenmoisiksi.

Automatka pitkin mutkaisia ja pöllyäviä Hämeen hiekkateitä jatkuu kohti Luopioisten Kukkiajärveä ja sen saaressa sijaitsevaa Rangellin kesähuvilaa. Pankinjohtaja, Kansallisen edistyspuolueen poliitikko ja jatkosodan aikainen (1941–1944) pääministeri Johan Wilhelm Rangell oli ostanut Kukkiasaaren vuonna 1927. Rangell oli kotoisin Hauholta ja hänellä oli yhteyksiä Luopioisten Puutikkalan kylän Juntulan taloon, missä valossa Kukkiasaaren valikoituminen huvilanpaikaksi ei vaikuta sattumalta. Kukkiasaarella oli siis Himmlerin tarkoitus lepuuttaa hermojaan lämpimässä kesäpäivässä.

Matkaan Luopioisten kirkolta lähdettiin kolmella soutuveneellä. Itse pääministeri Rangell souti Himmlerin soutuveneellä kolmen kilometrin pituisen matkan Luopioisten kirkonkylältä Kukkiasaareen. Soutamassa J.W.Rangell, keskellä henkilääkäri Felix Kersten ja perässä Heinrich Himmler. (Kuva Satamon [2000] kirjasta Laki ja miekka, s. 291, kuvaaja Jukka Rangell).

Kuuluisa juutalaiskeskustelu käydään todennäköisesti auton takapenkillä muutaman kymmenen kilometrin ajomatkalla jossain Kangasalan, Pälkäneen, Luopioisten ja Tyrvännön välillä. Himmler on sanonut Rangellille häpeävänsä sitä, että Suomi on joutunut ottamaan vastaan juutalaispakolaisia Saksasta ja Itävallasta. Hän lupaa järjestää asian siten, että pakolaiset kuljetetaan takaisin Saksaan. Rangellin mukaan keskustelu päättyy lopulta siihen, ettei Himmler pyydä juutalaispakolaisten Saksaan lähettämistä.

Luopioisiin tultua juutalaiskysymys oli siis ilmeisesti saatu loppuun käsiteltyä ja pois päiväjärjestyksestä. Kukkialle Himmler tuli Eino Suolahden pojan (Eino E. Suolahti), Martti Hovilaisen, henkilääkärinsä Felix Kerstenin ja kahden adjutantin saattamana. Huvilalla seurue ruokaili, jonka jälkeen tehtiin kävelyretki saaren pohjoispäässä sijaitseville kallioille. Saaren ympäri kulki tuolloin polku, joka nykyään on jo kasvanut umpeen.

Pääministerin kesäasunnon laiturilla tutkitaan Kukkiajärven kalakantaa. (Suomen Kuvalehti 46 1963, s. 38).

Himmler ei yöpynyt Kukkialla, vaan palasi yöksi takaisin Tyrvännön Petäykselle. Rangell oli saarellaan rakastettava isäntä, joka esitteli saksalaiselle vieraalleen luonnon kauneutta, kalastuksesta ja muusta Suomen kesänviettoon kuuluvasta hermolepuutuksesta, toivoi vieraansa nauttivan tästä kaikesta täysin siemauksin ja olevan muutaman päivän irti politiikasta. 

Lähteenä käytetty:

https://www.palkane.fi/images/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/ranta-asemakaavat/kukkiasaaren-ranta-asemakaava/kaavaluonnos-nahtavana-233-2242016/kukkiasaaren_ranta-asemakaava_-_luonnos_-_kaavaselostus_liitteet.pdf

https://www.aamulehti.fi/a/200288419

Suomen Kuvalehti 46 1963

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotsalaisia ruotusotilaita Sydän-Hämeessä

Sydän-Hämeen Lehti Julkaistu 19.1.2019 10:42 Ruotsalainen ruotusotilas; asuna harmaa sarkatakki, pukinnahkahousut ja kolmikolkkahattu. Aseena yli metrin mittainen painava ”tussari”, eli vanhanajan kivääri, jossa oli piilukko. (Museovirasto) Syksyllä 1721 Suomeen saapui tuhansia uusia ulkomaalaisia. Suuri Pohjan sota oli syönyt miehiä Ruotsin armeijan suomalaisista joukko-osastoista. Rapakuntoista sotaväkeä täydentämään lähetettiin ruotsalaisia ruotusotilaita. Niin sanottuja lainasotilaita, joita oli kaikkiaan lähes 2400 miestä, ripoteltiin niin Uudellemaalle, Satakuntaan, Varsinais-Suomeen, Hämeeseen kuin Savoon. Sotilaista neljännes asettui 42 hämäläispitäjään, suurimmaksi osaksi Etelä-Hämeeseen, lukuisia sotilaita myös Sydän-Hämeeseen. Sotilaat olivat maaseudun poikia Etelä- ja Keski-Ruotsista. Arviolta joka kolmas oli naimisissa. Suurin osa vaimoista ei kuitenkaan tullut Suomeen ja perheenyhdistämisistä on vain muutama tapaus tiedossa Hämeessä. Maaseudulla naimattomia na

Kangasalan terveyslähde

Syntymäpitäjäni Kangasala oli suosittu matkailukohde jo 1700-luvulla. Kuohunharjun kupeessa Kuohunlahden rannalla sijaitsevan Kuohunlähteen vedellä uskottiin olevan parantavia vaikutuksia. Kylpylämatkailun kultakausi Kangasalla kesti noin sata vuotta, 1700-luvun puolesta välistä 1840-luvulle. Lähde oli tunnettu kautta maan ja perimätiedon mukaan Kangasalan kaivolle tuli matkailijoita Ruotsista, Saksasta ja jopa Italiasta asti. Kirkkojärvi ja sen pieni lahti, Kuohunlahti, sijaitsevat aivan Kangasalan kirkonkylän tuntumassa. Kuohun-harjun nimen otaksutaan tulleen harjun rinteessä sijainneesta lähteestä. Lähteen vesi pulppusi, se suorastaan ikään kuin kuohui, harjun rinteestä. Kangasalan terveyslähteestä on käytetty useita muitakin nimityksiä: Elämänlähde, Prunni ja lopulta muun käytön loputtua sitä nimitettiin Pyykkilähteeksi. Lähteen sijainnista on säilynyt ainakin kaksi karttaa. Toinen on vuodelta 1796 ja toinen 1800-luvun alkupuolelta. Kylpyläkulttuuri oli suosittua 1700-ja 1800

Pitkäjärveläiset

Wilho Ilmarin ohjaaman suomalaisen elokuvan Pitkäjärveläiset (1951) tarina pohjautuu Jalmari Finnen vuodelta 1923 olevaan samannimiseen näytelmään. Tapahtuvat perustuvat todellisiin oikeudenkäyntipöytäkirjoihin. Sekä näytelmä että elokuva sijoittuvat  kotiseutuni lähelle, Oriveden Pitkäjärvelle. Vuosi on 1765. Itse elokuva on kuvattu Tuuloksessa ja Luopioisissa.Näytelmässä vilahtelevat ainakin itselleni tutut paikat kuten Längelmäki, Pälkäne, Luopioinen ja Padasjoki. Jalmari Finne kangasalalaisena kyllä tunsi väestönsä ja hämäläisten heimojen erot. Tapahtumat alkavat Natukan pihamaalta Pitkäjärven kylässä.  Susanna on nimismiehen tytär ja Natukan leskiemäntä. Hän on synnyttänyt aviottomat kaksoset ja joutunut jalkapuuhun kirkonmenojen ajaksi. Jalkapuussa istuminen ei tuolloin ollut tavatonta. Joko pienempiä tai isompiakin rikkomuksia sovitettiin jalkapuussa istumalla kirkonmenojen aikana koko kirkkokansan nähtävillä. Mitä se on, ei yhtään mitään. Täällä Orivedellä on aina totuttu i