Toivo Pekkasen jäljillä


Toivo Pekkasen Tehtaan varjossa oli  ilmestyttyään vuonna 1932 läpimurtoteos. Lapuan liikkeen ja oikeistoradikalismin aikaan ilmestynyt kirja sai suosiota, koska se oli yksilökuvaus, joka ylitti luokkarajat vailla yhteiskunnallista analyysia, mainitaan Ylen sivuilla. En kuitenkaan usko, että Pekkanen olisi jättänyt ottamatta kantaa aikana, joka oli työväenluokan kannalta ahdistavaa. Hän vain teki sen niin taitavasti vailla uhoa ja vihaa.

Lapsuuteni (1953) on Pekkasen kenties tunnetuin teos - kiitos myös hyvän televisiototeutuksen ja mainion näyttelijäkaartin (Matti Oravisto, Anja Pohjola). Rauni Mollbergin ohjaaman TV-sarja jäi pysyvästi mieleeni ja nyt uudessa kotikaupungissani Kotkassa käyskennellässäni mietin, että onko mahdollisesti tuossa se merenranta, jossa pikku-Toivo ja kivenhakkaajana työskentelevä isä kulkivat käsi kädessä, kun kaikki oli vielä hyvin. Merelle katsoessani pohdin, että onko edessä siintävä saari juuri se, mihin teini-ikäiset pojat soutivat kalastamaan perunoita repussaan ja lopuksi syömään kalakeittoa nuotiolla. Niin harras oli tuo tapahtuma, että se teini-ikäistä katsojaakin säväytti.

Kotkassa työläisperheeseen syntyneen Toivo Pekkasen lapsuus oli ankea. Isän halvaantuminen ja työkyvyn vähittäinen häviäminen ajoi perheen näkemään ajoittain suoranaista nälkää. Toivo Pekkanen kävi kansa- ja ammattikoulun, minkä jälkeen hän työskenteli metallityöläisenä synnyinkaupungissaan Kotkassa vuoteen 1932, jolloin hän ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi.

Kotka Toivo Pekkasen lapsuuden aikaan, yli sata vuotta sitten (Flickr-kokoelmat) Ilmeisesti ulkokuvaus oli tapaus, jota ihmeteltiin kauempaakin (huomaa ihmisten katseet kohdistuneena valokuvaajaan).

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/toivo-pekkasen-jaljilla

Kommentit