Siirry pääsisältöön

Teollisuustyöväestön toimeentulotutkimuksista

Englannin kuningatar, Viktorian,  valtakaudella 1837–1901 koko Britannia muuttui huomattavasti niin yhteiskunnallisesti kuin teknologisestikin. Kirjailija Mark Twainin mukaan "Viktoria on todistanut enemmän keksintöjä kuin kukaan toinen koskaan elänyt monarkki". Wikipedia jatkaa: Vaikka Viktorialla ei ollutkaan osaa eikä arpaa kaikkiin uudistuksiin, hän oli uudistusintoinen ja alkoi nopeasti hyödyntää esimerkiksi rautatietä, kameraa ja lennätintä. Asiallisesti varmaan oikein, mutta asenteellisesti harhaanjohtava,varsinkin kun tiedämme, miten Viktoria yhdessä miehensä Albertin kanssa ajoi monia yhteiskunnallisia uudistuksia, mm. työläisten olojen kohentamiseksi ja asuinolojen parantamiseksi. Ensimmäiset työläisten ammattiliitot perustettiin ja tavallisen kansan poliittisia oikeuksia laajennettiin Englannissa. Viktoriaaninen aika ei nimensä mukaisesti ollut yhteiskunnallisessa mielessä konservatiivista, vaan edistykselliseen pyrkivää.

Tulitikkutehtaan tytöt. Vuonna 1888 Bryant&May -tulitikkutehtaan naiset taistelivat paremman palkan puolesta sekä työn vaarojen poistamiseksi. Tuloksena oli, että naiset saivat parempaa palkkaa mutta työolot jäivät ennalleen. Monen työntekijän kohtalona oli valkoisten fosforitikkujen aiheuttamat ammattisairaudet hampaissa ja kasvojen luustossa. Tulitikkutehtaan tytöt erottuivat runnelluista kasvoistaan jo kaukaa. Ensimmäisenä maailmassa Suomen suuriruhtinaskunnassa kiellettiin vuonna 1872 valkoista fosforia sisältävien tulitikkujen valmistaminen ja myyminen (lähde Flickr/Paul Townsend).

Vera Hjeltin ammattityöväestötutkimuksessa (1912) kiitosta saavat etenkin saksalaiset, ranskalaiset ja belgialaiset teollisuustyöläisten toimeentuloa kartoittavat tutkimukset. Syy selviää Veran kirjoitusta eteenpäin lukemalla. Vera Hjelt ei pitänyt vastaavia englantilaisia tutkimuksia keskieurooppalaisten etenkin saksalaisten tutkimusten veroisina - niin otannallisesti kuin metodisesti. Ensimmäiset työväestön toimeentulomahdollisuuksia kartoittavat tutkimukset tehtiin 1600-luvun Englannissa ja Irlannissa. Myöhemmin vastaavia tutkimuksia jatkettiin muista kansanryhmistä ja harrastus aiheeseen levisi myös muualle Eurooppaan ja Amerikkaan. Joitakin esimerkkejä mainitakseni: vuonna 1795 esitti englantilainen D. Davies tutkimuksessaan Case of the Labourers in Husbandry 133 talousarviota Englannista, Walesista ja Skotlannista, kuten Vera Hjelt vuonna 1912 ilmestyneessä Ammattityöläisten toimeentuloehdoista Suomessa -tutkimuksessaan kirjoittaa. Viimeisin oli tuolloin juuri painosta ilmestynyt (1908) Cost og Living of the working classes, joka sisältää 1944 työläisperheen talousarviota - tosin vain viikon ajalta. Verrattuna Vera Hjeltin kokonaisen vuoden ajalta tekemään seurantatutkimukseen 380 ammattityöläisperheen toimeentulosta, on Hjeltin tutkimusta pidettävä jo eurooppalaisittain merkittävänä.

Ottaen huomioon, miten paljon puuvillateollisuus, kaivokset ja raudan tuotanto työllistivät Britanniassa ja myös sen, että Britannia oli yksi maailman tärkeimmistä vientimaista , oli pienen Suomen tutkimus Vera Hjeltin johdolla ammattityöläisten toimeentuloehdoista (1912) merkittävä tätä katsantokantaa vasten.

Lähteenä Wikipedia ja Hjelt, Vera, Tutkimus ammattityöläisten toimeentuloehdoista Suomessa 1908-1909. Työtilasto XIII. Helsinki. 1912.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotsalaisia ruotusotilaita Sydän-Hämeessä

Sydän-Hämeen Lehti Julkaistu 19.1.2019 10:42 Ruotsalainen ruotusotilas; asuna harmaa sarkatakki, pukinnahkahousut ja kolmikolkkahattu. Aseena yli metrin mittainen painava ”tussari”, eli vanhanajan kivääri, jossa oli piilukko. (Museovirasto) Syksyllä 1721 Suomeen saapui tuhansia uusia ulkomaalaisia. Suuri Pohjan sota oli syönyt miehiä Ruotsin armeijan suomalaisista joukko-osastoista. Rapakuntoista sotaväkeä täydentämään lähetettiin ruotsalaisia ruotusotilaita. Niin sanottuja lainasotilaita, joita oli kaikkiaan lähes 2400 miestä, ripoteltiin niin Uudellemaalle, Satakuntaan, Varsinais-Suomeen, Hämeeseen kuin Savoon. Sotilaista neljännes asettui 42 hämäläispitäjään, suurimmaksi osaksi Etelä-Hämeeseen, lukuisia sotilaita myös Sydän-Hämeeseen. Sotilaat olivat maaseudun poikia Etelä- ja Keski-Ruotsista. Arviolta joka kolmas oli naimisissa. Suurin osa vaimoista ei kuitenkaan tullut Suomeen ja perheenyhdistämisistä on vain muutama tapaus tiedossa Hämeessä. Maaseudulla naimattomia na

Kangasalan terveyslähde

Syntymäpitäjäni Kangasala oli suosittu matkailukohde jo 1700-luvulla. Kuohunharjun kupeessa Kuohunlahden rannalla sijaitsevan Kuohunlähteen vedellä uskottiin olevan parantavia vaikutuksia. Kylpylämatkailun kultakausi Kangasalla kesti noin sata vuotta, 1700-luvun puolesta välistä 1840-luvulle. Lähde oli tunnettu kautta maan ja perimätiedon mukaan Kangasalan kaivolle tuli matkailijoita Ruotsista, Saksasta ja jopa Italiasta asti. Kirkkojärvi ja sen pieni lahti, Kuohunlahti, sijaitsevat aivan Kangasalan kirkonkylän tuntumassa. Kuohun-harjun nimen otaksutaan tulleen harjun rinteessä sijainneesta lähteestä. Lähteen vesi pulppusi, se suorastaan ikään kuin kuohui, harjun rinteestä. Kangasalan terveyslähteestä on käytetty useita muitakin nimityksiä: Elämänlähde, Prunni ja lopulta muun käytön loputtua sitä nimitettiin Pyykkilähteeksi. Lähteen sijainnista on säilynyt ainakin kaksi karttaa. Toinen on vuodelta 1796 ja toinen 1800-luvun alkupuolelta. Kylpyläkulttuuri oli suosittua 1700-ja 1800

Pitkäjärveläiset

Wilho Ilmarin ohjaaman suomalaisen elokuvan Pitkäjärveläiset (1951) tarina pohjautuu Jalmari Finnen vuodelta 1923 olevaan samannimiseen näytelmään. Tapahtuvat perustuvat todellisiin oikeudenkäyntipöytäkirjoihin. Sekä näytelmä että elokuva sijoittuvat  kotiseutuni lähelle, Oriveden Pitkäjärvelle. Vuosi on 1765. Itse elokuva on kuvattu Tuuloksessa ja Luopioisissa.Näytelmässä vilahtelevat ainakin itselleni tutut paikat kuten Längelmäki, Pälkäne, Luopioinen ja Padasjoki. Jalmari Finne kangasalalaisena kyllä tunsi väestönsä ja hämäläisten heimojen erot. Tapahtumat alkavat Natukan pihamaalta Pitkäjärven kylässä.  Susanna on nimismiehen tytär ja Natukan leskiemäntä. Hän on synnyttänyt aviottomat kaksoset ja joutunut jalkapuuhun kirkonmenojen ajaksi. Jalkapuussa istuminen ei tuolloin ollut tavatonta. Joko pienempiä tai isompiakin rikkomuksia sovitettiin jalkapuussa istumalla kirkonmenojen aikana koko kirkkokansan nähtävillä. Mitä se on, ei yhtään mitään. Täällä Orivedellä on aina totuttu i