OLD INVALID


Lähde: http://www.alko.fi/tuotteet/003211/

Old Invalid -portviinin maistelu kuului aikanaan vammaishistoriaseminaarien iltaohjelmaan  - emeritus kuntoutusjohtaja Veikko Niemen, asiantuntevalla opastuksella. Nyt jo kuopatun Vammaishistorian Seuran puheenjohtaja aloitti näissä seminaareissa perinteen, jota jatkettiin aina 1990-luvun loppupuolelle saakka. Näihin tapaamisiin pääsi mukaan harva ja valittu. Minulla oli kunnia olla yksi heistä.

George Sandemanin v. 1790 perustaman portviinitalon yksi vanhimpia portviinimerkkejä oli Old Invalid. Nimi tulee vanhasta etiketistä, johon oli kirjoitettu lontoolaisen E.Godwing Clayton nimisen lääkärin antama todistus:

 " Olen analysoinut näytteen Sandeman&Co:n Invalid portviiniä. Se on puhdasta, eikä siinä ole lisättyjä ainesosia. Se on tervettä ja hyvää laatua. Pidän viiniä erittäin sopivana invalideille, sekä myös yleiseen käyttöön." 

Tuotenimellä Old Invalid portviiniä myydään Pohjoismaissa ja Sveitsissä. Muualla nimi on Sandeman Ruby Port. Alkon valikoimassa viini on ollut vuodesta 1933.

Vammaishistoriaan liittyvää seminaariaineistoa:

Vuolle, Tuula & Karonen, Petri 1994: Vammaisuuden varhaishistoria Suomessa. Vammaiskysymys keskiajalta 1800-luvun lopun murrokseen. Jyväskylän yliopiston historian laitos. Suomen historian julkaisuja 20. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.

Fagerlund, Asko & Niemi, Veikko & Tuunainen, Kari (toim.) 1992: Vammaiset kansalaiset itsenäisessä Suomessa. Joensuu: Joensuun yliopisto.


Old Invalidista:
http://www.juomavinkki.fi/fi/viinitalo/sandeman
Karjalainen, Yrjö & Sinivirta, Jukka: Portviini, s. 124–169. Otava, 2003

Kommentit