Historiaa kuvina - Tornio 100 vuotta sittenHelsingin Sanomien (9.8.2015) kiintoisa artikkeli otsikolla He tulivat Tornioon ilman jalkoja – harvinaiset kuvat kertovat vaietusta sotavankien vaihdosta on esimerkki historiallisesta tapahtumasta, joka ilman tarkkaa valokuvaajaa olisi jäänyt historian pimentoon. Operaatio syntyi sata vuotta sitten Punaisen Ristin aloitteesta. Tarkoituksena oli saada haavoittuneet ensimmäisen maailmansodan sotilaat vankileireiltä kotiin. Ruotsin Punaisen Ristin puheenjohtaja prinssi Carl oli aktiivisesti hankkeessa mukana ja vankivaihto oli siis käytännössä sotainvalidien vaihtoa. Koska kyseessä olivat vihollisen miehet, ja koska he olivat sodankäynnin tiellä, ei heitä haluttu pitää kummallakaan puolella rintamaa. Ensimmäisessä maailmansodassa olivat käytössä entistä järeämmät aseet.ja jälki oli sen mukaista: jo sodan aikana sotasairaaloista vapautui amputoituja, kädettömiä ja jalattomia miehiä. Myös aivovammaisia ja kurkkuun haavoittuneita sekä palovammautuneita oli paljon - sokeista puhumattakaan.

Vaihdon paikaksi valikoituivat luontevasti Tornio ja Haaparanta. Torniosta oli tullut Venäjän portti länteen sodan sytyttyä 1914.

Operaatio olisi jäänyt dokumentoimatta ellei siitä olisi säilynyt paljon valokuvia. Kiitos Haaparannassa asuneen valokuvaajan, Mia Greenin, Hän ymmärsi tapahtuman historiallisuuden ja kuvasi  tapahtuman muistiin molemmin puolin rajaa.
Lähde: http://merilapinmuseot.fi/nayttelyt/tornio-ja-haaparanta-1-maailmansodan-solmukohtiaLähde: http://www.hs.fi/sunnuntai/a1438917141241
http://www.haparandatornioinswedishlapland.com/fotografen-mia-green-och-haparandas-historia/

Kommentit