Seuraava potilas

”Sen tietää narrin olevan, 
ken virtsaa tutkii kuolevan, 
ja sanoo: "Kohta ilmoitan 
mä sulle rohdon parhaimman." 
Vaan ennen kuin sen tehnyt on, 
jo sairas vaipuu kuolohon.(http://www.saunalahti.fi/arnoldus/brant.html)


Terho Toivosen Seuraava potilas - parhaat lääkärikaskut (1962) on tutustumisen arvoinen kirja samoin kuin Sebastian Brantin (1457—1521)  "Das Narrenschiff" (Narrien laiva) vuodelta 1494, josta Arno Forsiuksen lääketieteen historiassa on mainioita esimerkkejä. Suurin osa kertomuksiin liittyvistä puupiirroksista on mahdollisesti Albrecht Dürerin (1471—1528) käsialaa. Nuori ja silloin vielä tuntematon taiteilija teki kirjaan yli 70 humoristista kuvaa narreista, etenkin lääkäreistä ja papeista.

Useitakin aikoja sairaalassa hoidettavana olleena ja lääkäreiden kuivaa medisiinarihuumoria kyllästymiseen asti kuunnelleena olisi aika kypsä kansanomaisemman lääkäriperinteen keruulle. Lisäksi kaskut omalaatuisista ja persoonallisista Hippokrateen seuraajista eivät aina ole tuulesta temmattuja.

Ohessa vaariltani moneen kertaan kuulemani kasku Tampereelta, jota ei ole tarpeen sensuroida:


"Rouvashenkilö oli vaivojensa vuoksi lääkärin luona ja kysyi lopuksi: onkohan istumakylvyistä apua? Lääkäri vastasi: Ei ole, mutta pysyypä persees puhtaana."

Toronton yliopiston harvinaisten kirjojen kokoelmissa on pilapiirroksia lääkäreistä - varhaisimmat aina 1700- luvulta lähtien.Kommentit