Browningi taskussa

Äidinisäni Kustaa Hietanen avioitui vuonna 1929 Hilma Karoliina Mäkelän kanssa. Isovanhempieni kuulutusilmoitus on heinäkuulta 1929:

Kangasalan Sanomat 20.7.1929. Avioliittoon kuulutetut.

Sisällissodasta oli kulunut 11 vuotta. Sota ja poikkeuksellinen armeija-aika oli jättänyt jälkensä. Vankileirivartija joutui jakamaan vankien kohtalon; niukkaa ruokaa ja kulkutauteja. Kesällä 1918 Kustaa sairasti vangeilta saamansa lavantaudin, johon oli menehtyä. Myöhemmällä iällä vatsa reistaili pahasti. Syyt löytyivät tietysti sodasta, mutta todennäköisesti myös 1918 sairastetusta epidemiasta.

Sisällissodan jälkeen piti kulkea browningi taskussa. Tunteet kuohuivat  samalla kun suojeluskuntia perustettiin.  Sunnuntai oli lepopäivä ja harjoitusten järjestäminen kirkonmenon aikaan sunnuntaisin ei oikein tuntunut sopivalta.

Innokas kalastaja omisti isohkon moottoriveneen. Sillat Pelisalmen kautta Kangasalle valmistuivat vasta 1950-luvulla. Sitä ennen kuljettiin Majaalahden ja Iharin kautta Kangasalle kaupoille. Myös vesitse kuljettiin Ponsaan, ja siitä bussilla eteenpäin. Isäni kulki veneellä usein Ponsaan kuljettaen perheettään ja muitakin asioille. Kovassakin myrskyssä mentiin, kertoi äitini. 

                                            Sahalahti. Valokuvaaja E.M. Staf, Museokeskus Vapriikki.


Kommentit

Suositut tekstit