Edistyksellinen republikaanipoliitikko

Vanhempiensa mukana Oulusta Michiganiin muuttanut Oscar J. Larson oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa suomalainen, joka on päässyt Yhdysvaltain kongressiin. Larson valittiin republikaanien listoilta Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen jäseneksi kahdeksi kaudeksi 1920 - 1924. Samaan aikaan kongressin jäsenenä oli myös kolme ruotsalaista edustajaa.

Isä Lassi Väänänen lähti vuonna 1872 siirtolaiseksi - ajan tavan mukaan kaivostöihin Amerikkaan. Äiti matkusti kahden poikansa kanssa 1876 New Yorkiin ja sieltä edelleen Pohjois-Michiganin Calumetiin. Larson-nimen selittää tiettävästi se, että kaivoksen työnjohtaja merkitsi englanninkieliselle vaikean Väänäsen tilalle kirjoihinsa Larsonin.

Oscar kävi high schoolin kotiseudullaan ja suoritti Master of Arts -tutkinnon monien suomalaissiirtolaisten suosimassa Valparaison yliopistossa Indianassa. Lakimiehen tutkinnon hän suoritti Michiganin yliopistossa 1894 - oletettavasti ensimmäisenä suomalaisena Yhdysvalloissa.

Oikeistopoliitikkoasemastaan huolimatta Larson oli edistyksellinen, joka tuki kristillisiä ja humaanisia arvoja.  Hän puolusti intiaaniväestön taloudellisen aseman parantamista, kansainvälistä aseistariisuntaa ja avun antamista Neuvosto-Venäjän hätää kärsiville. Kun Pohjois-Suomi ja Kainuu olivat vuonna 1902 kärsineet ankarasta kadosta, Larsonin johdolla kerättiin Pohjois-Michiganissa hätäapua. Uudelleen Larsonin aktiivisuus näkyi kesällä 1918, kun hän yhdessä J. H. Jasbergin kanssa "lobbasi" Washingtonissa hätäavun lähettämiseksi elintarvikepulasta kärsivään, sisällissodan runtelemaan Suomeen.

Toivoa sopii, että Oscar Larsonin tapaisten republikaanipoliitikkojen esimerkki kantaa myös Trumpin valtakunnassa.

Lähde: Kansallisbiografia: Larson, Oscar John (1871 - 1957), Siirtolaisuusinstituutti, Biographical Directory of the United States Congress 1774-2005.


Lähde: Siirtolaisuusinstituutti


Kommentit