Kirje sekin

Työläisnaisten lehdistö syntyi eduskuntauudistuksen myötä, kun palvelijatarliitto perusti ensin Palvelijatar-lehden, josta vuonna 1906 tuli Suomen sosialidemokraattisen naisliiton äänenkannattaja Työläisnainen.

Verrattuna perinteisiin naistenlehtiin, joista ensimmäiset alkoivat ilmestyä 1900-luvun alussa (Koti ja Yhteiskunta, Nutid ja 1920-luvulla Kotiliesi), työläisnaisten lehdet olivat sanomalehtiä niin ulkoasultaan kuin sisällöltään. Työläisnaisen, ja sitä seuranneiden Naistyöläisen ja Työläis- ja talonpoikaisnaisten lehden puuttuminen Suomen lehdistön historia -kokoomateoksen sanomalehdistöä koskevasta osuudesta ihmetyttää. Työläisnainen oli sanomalehden asussa ilmestynyt puoluelehti, ei vain naisille suunnattu lehti, joka rajattiin varsinaisen poliittisen toiminnan ulkopuolelle, toteaa Arja Turunen artikkelissa Naistenlehdet Suomessa 1880-luvulta 1930-luvulle. Arja Turunen Media & viestintä 37(2014): 2, 38–56.

Oheinen kirjoitus Palvelijatar-lehden järjestyksessä kolmannessa numerossa kertoo yksittäisten mieshenkilöiden suhtautumisesta työväenluokan naisiin. Palvelijatarlehdessä kirjoitus varustettiinkin otsikolla "Kirje sekin":

Palvelijatarlehti 15.7.1905

Kommentit